Transientbeskyttelse, SPD, overspændings leder montering og pris

Transientbeskyttelse, SPD, overspændings leder montering af Transientbeskyttelse priser og pris
Transientbeskyttelse, SPD, overspændings leder hvad er det og hvad bruges det til? (ny lovgivning) Hvad koster montering af transientbeskyttelse

Nogle steder er overspændingsbeskyttelse og overspænding ledere et krav (transientbeskyttelse beskytter mod f.eks. lyn). Om der er krav om SPD (overspændingsbeskyttelse) i installationen. Se DS/HD 60364-4-443, punkt 443.4 Regulering af overspænding . Som udgangspunkt skal der laves en risikovurdering, som viser, at der ikke er fare for menneskeliv eller ejendom, hvis overspændingstransienter forekommer.

Kontakt By Del Elektriker hvis du bor eller har ejendomme på Sjælland for mere info, installation eller rådgivning.

Hvad gør en transientbeskyttelse (SPD)

Med transientbeskyttelse beskytter du dine anlæg mod lyn og kortvarige andreoverspændinger. Transienter er kortvarige overspændinger, som kan beskadige alt dit elektroniske udstyr og din el anlæg. Den almindeligste årsag er lynnedslag eller overbelastninger og udkoblinger på stærkstrøms- og it-kable.

Hvornår skal man bruge en overspændingsleder af denne type?

Som udgangspunkt skal boliger også beskyttes – med mindre boligen er meget lille eller den elektriske installation har ringe værdi. Eksempel: Hvis en transientbeskytter koster 3.000 kr., skal boligens samlede elinstallationer have en værdi på mere end 14.000 kr. før man behøver transientbeskyttelse. Så der er nogle overvejelse mht. til overspændingsleder priser og pris, samt den samlede omkostning og værdi. 

I de fleste tilfælde er der krav om SPD transientbeskyttelse typer. De steder, hvor der er krav om SPD eller hvor der frivilligt er installeret SPD, skal du tjekke, at installationen er udført efter kravene i både installationsstandard og fabrikantanvisninger.

Uden transientbeskyttelse vil en overspændingstransient i installationen beskadige de elektriske enheder, hvis den overstiger enhedernes impulsholdespænding.

Hvad koster montering af transientbeskyttelse? Transientbeskyttelse pris?

Montering af transientbeskyttelse pris 1800kr eksklusive dansk moms. hos By Del elektriker, nogle gange udarbejder vi nogle priser på transientbeskyttelse til din fordel hvor relæet indgår i prisen. Kontakt os for mere info. 

Hvordan fungerer en transientbeskyttelse?

Ved at anvende transientbeskyttelse mellem de aktive ledere og jord (TT-netværk) begrænses overspændingen, afledes sikkert, og der etableres en udligningsforbindelse mellem fase og jord.

Ny lovgivning 1. Juli 2017

Der er regler og lovkrav til transientbeskyttelse. Loven trådte i kraft den 1. juli 2017 og omfatter i princippet alle elektriske installationstyper. De nye regler og lovkrav så skal langt alle nye installationer være beskyttet mod transiente overspændinger eller lynnedslag.

Transientbeskyttelse, SPD, overspændings leder hvad er det og hvad bruges det til? (ny lovgivning)
Transientbeskyttelse, SPD, overspændings leder hvad er det og hvad bruges det til? (ny lovgivning)

Bonus: tip og 5 myter om lyn og beskyttelse 

Hvor langt væk er lynen?

Beregn, hvor mange sekunder der går, fra lynet slår ned, til du hører tordenen. Derefter divideres antallet af sekunder med tre, og du får en indikation af, hvor mange kilometer væk blitzen er. Hvis det tager 6 sekunder, er lynen omkring 2 kilometer væk.

Hvornår er det mest brug for en transientbeskytter?

Torden og lyn kan forekomme på ethvert tidspunkt af året og når som helst på dagen. Men den er meget mere almindelig om sommeren, og mest almindelig i juli over land og i august over store vandløb og have. Det er derfor i denne periode mange vælger at hyre os som elektriker til montering af transientbeskyttelse, overspændingsledere (SPD)

Din fastnettelefonledning kan bære strøm, selv når den ikke er i brug.

5 myter om torden og lyn:

1. Det er tilstrækkeligt at trække stikket ud af de elektriske apparater, når tordenen går.
Ja, det er en god idé at gøre det. Men mange dyre apparater er permanent installeret, og så kan du næsten ikke trække nogen kabler ud, når stormen er på vej ind. Det gælder ofte for eksempel køleskabe, frysere, komfurer, saunaer, alarmer og spabade.

2. Vi bruger ikke længere vores gamle væghængte telefon, og den gamle telefonlinje er afbrudt. Det er således harmløst.
Nej, om telefonlinjen er i brug eller ej er ligegyldigt. Det kan stadig lede strøm og forårsage skade. Hvis den ikke bruges, skal du kontakte en kvalificeret elektriker og bede om at få den fjernet.

3. Du skal være i en bil, når tordenen går. Dækkene gør, at bilen ikke er jordet.
Delvist rigtigt. Men det er ikke gummiet i dækkene, der gør det, men at karosseriet er lavet af metal. Det bevirker, at tordenen bliver ført rundt om bilen og ned i jorden. Men i en moderne bil med færre metalplader og flere andre materialer bliver det stadig mere usikkert. Har bilen soltag eller aftageligt tag, går det heller ikke.

4. Gummistøvler giver beskyttelse mod torden.
Ingen. Gummistøvler giver beskyttelse mod regn og sne – ikke strøm!

5. Montering af lynbeskyttelse (transientbeskyttelse, overspændingsleder) mellem tv’et og stikkontakten i væggen, er du beskyttet.
Ingen. Det er ikke nok at indsætte overspændingssikring (klasse 3), som ofte kaldes “lynbeskyttelse” i detailhandlen, mellem vægstik og elektronik. Disse er normalt ikke dimensioner
til at modstå kraftige overspændinger, men giver kun begrænset beskyttelse. De er dog en god forstærkning forudsat at du har installeret en indledende beskyttelse i dit el-skab.

Har du flere spørgsmål eller øver du at få monteret en transientbeskytter eller overspændingsleder af en elektriker til en lav pris? Kontakt By Del elektriker!

Relaterede atikler

Du er måske også interesseret i

Her finder du vores Elektrikere

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver går midlertidigt gennem tredje part, læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.