Bonus: tip og 5 myter om lyn og beskyttelse
Hvor langt væk er lynen?
Beregn, hvor mange sekunder der går, fra lynet slår ned, til du hører tordenen. Derefter divideres antallet af sekunder med tre, og du får en indikation af, hvor mange kilometer væk blitzen er. Hvis det tager 6 sekunder, er lynen omkring 2 kilometer væk.
Hvornår er det mest brug for en transientbeskytter?
Torden og lyn kan forekomme på ethvert tidspunkt af året og når som helst på dagen. Men den er meget mere almindelig om sommeren, og mest almindelig i juli over land og i august over store vandløb og have. Det er derfor i denne periode mange vælger at hyre os som elektriker til montering af transientbeskyttelse, overspændingsledere (SPD)
Din fastnettelefonledning kan bære strøm, selv når den ikke er i brug.
5 myter om torden og lyn:
1. Det er tilstrækkeligt at trække stikket ud af de elektriske apparater, når tordenen går.
Ja, det er en god idé at gøre det. Men mange dyre apparater er permanent installeret, og så kan du næsten ikke trække nogen kabler ud, når stormen er på vej ind. Det gælder ofte for eksempel køleskabe, frysere, komfurer, saunaer, alarmer og spabade.
2. Vi bruger ikke længere vores gamle væghængte telefon, og den gamle telefonlinje er afbrudt. Det er således harmløst.
Nej, om telefonlinjen er i brug eller ej er ligegyldigt. Det kan stadig lede strøm og forårsage skade. Hvis den ikke bruges, skal du kontakte en kvalificeret elektriker og bede om at få den fjernet.
3. Du skal være i en bil, når tordenen går. Dækkene gør, at bilen ikke er jordet.
Delvist rigtigt. Men det er ikke gummiet i dækkene, der gør det, men at karosseriet er lavet af metal. Det bevirker, at tordenen bliver ført rundt om bilen og ned i jorden. Men i en moderne bil med færre metalplader og flere andre materialer bliver det stadig mere usikkert. Har bilen soltag eller aftageligt tag, går det heller ikke.
4. Gummistøvler giver beskyttelse mod torden.
Ingen. Gummistøvler giver beskyttelse mod regn og sne – ikke strøm!
5. Montering af lynbeskyttelse (transientbeskyttelse, overspændingsleder) mellem tv’et og stikkontakten i væggen, er du beskyttet.
Ingen. Det er ikke nok at indsætte overspændingssikring (klasse 3), som ofte kaldes “lynbeskyttelse” i detailhandlen, mellem vægstik og elektronik. Disse er normalt ikke dimensioner
til at modstå kraftige overspændinger, men giver kun begrænset beskyttelse. De er dog en god forstærkning forudsat at du har installeret en indledende beskyttelse i dit el-skab.
Har du flere spørgsmål eller øver du at få monteret en transientbeskytter eller overspændingsleder af en elektriker til en lav pris? Kontakt By Del elektriker!