HPFI, HFI, RCD relæ udskiftning og montering (fejlstrømafbryderen)

HPFI, HFI, RCD relæ - læs alt om din fejlstrømsafbryder
HPFI, HFI, RCD relæ udskiftning og montering + Få svar på alle dine spørgsmål om din fejlstrømsafbryder her

Hvad er en fejlstrømsafbryder? Svar på ofte stilede spørgsmål om HPFI, HFI og RCD relæ – inklusive montering og udskiftning

HPFI, HFI, RCD -relæ har en fælles nævnere, de alle har med fejlstrømafbryderen at gøre, den afbrydere der slår fra alt strøm hvis når der dukker op et problem i dit el kredsløb.

Hvorfor præcis slår HPFI, HFI, RCD relæ fra?

Hvis dit HPFI, HFI, RCD relæ opdager fejl i din strøm, slår den al strøm fra på 0.03 millisekunder. Det kan for eksempel være, hvis din vaskemaskine eller andre hvidevarer ikke virker. Det samme sker, hvis der sker et lynnedslag i nærheden af dit hus på telefon- og elnettet.

Hvorfor slår fejlstrømafbryderen fra?

For at beskytte dig og din bolig mod elektrisk stød slår HPFI, HFI eller RDC-relæet fra. Ulempen er bare, at al strømmen i hele boligen typisk samtidig. Når du tænder den fejlramte sikring/gruppe der udløser fejlstrømafbryderen, vil HPFI-relæet slå fra igen.

Kan et HPFI, HFI eller et RCD relæ blive slidt med tiden?

Lige som med alt andet bliver fejlstrømafbrydere (HPFI, HFI og RDC relæet) slidt med tiden. Din fejlstrømafbrydere kan også risikere at gro fast, hvis ikke det bliver motioneret regelmæssigt. By del elektriker København, Amager og Charlottenlund anbefaler, at man motionerer/trykker på testknappen 2 gange om året. 

Hvordan opstår fejlstrøm i en bygning?

Et eksempel på en fejlstrøm, kan være i udendørs  belysning, der er blevet fugtige. Vand er ledende, og derfor vil strømmen have forbindelse til metalen på lampen. Men fordi strømmen løber igennem jorden, og derved vil slå fejlstrømafbryderen fra, vil du ikke få stød, hvis du rører lampen

Er HFI, HPFI relæ lovligt?

Ja, det er et lovkrav om at de er der, siden september 2006 så skal alle bygninger i Danmark senest den 1. juli 2008 skal have minimum HPFI/HFI-relæ installeret i elinstallationerne. Det gælder både boliger og andre industri bygninger. Dette krav er et brud med tidligere lovgivning, som nævnt har været, at en elinstallation er lovlig, hvis den var lovlig på udførelsestidspunktet. Læs mere i Elsikkerhedsloven

Hvad er forskellen på et HFI og HPFI relæ?

HFI-relæet slår fra ved en fejlstrøm på maks. 0,03 ampere (30 mA) vekselstrøm. HPFI-relæet slår også fra ved maks. 0,03 ampere vekselstrøm, men håndterer desuden pulserende jævnstrømme (f.eks. fra elektroniske apparater, så HPFI-relæet i snippet bedre end tidligere generation HFI-relæ). Et RDC relæ er endnu en moderere variant af fejlstrømafbrydere og det er denne type man installerer i dag.

Prøveknappen på et HFI relæ - test din fejlstrømafbrydere regelmæssigt
Prøveknappen på et gammelt HFI relæ

Hvor tit skal HPFI, HFI, eller RCD-relæ testes?

En fejlstrømsafbryder har brug for motion, hvis man vil være sikker på, at den virker. Derfor er det vigtigt at du jævnligt tester, at den virker. En god huskeregel er at teste den to gange årligt, når vi skifter mellem sommer- og vintertid. Ved en test afbrydes strømmen kortvarigt. (Se billede på testknap)

Hvordan kontrollerer man et fejlstrømsrelæ?

Du motionerer HFI- og HPFI-afbrydere ved at trykke på testknappen som billedet viser. Den er mærket med et T. Når du trykker på testknappen, skal HFI- eller HPFI-afbryderen koble ud med det samme. Hvis den ikke gør det, er den defekt, og den skal udskiftes af en autoriseret elinstallatør.

Montering af HFI-relæ pris?

Idag monterer man ikke HFI- det er HPFI og RCD-relæ som man monterer.

Montering af HPFI-relæ pris?

Et HPFI-relæ må kun monteres af en autoriseret elektriker. Vi monterer nyt HPFI-relæ fra 1.500 kroner hvis der mangler et eller hvis du har et HFI-relæ.

Montering af RCD-relæ pris?

Et RCD-relæ er det samme som HPFI-relæ og derfor koster det fra 1.500 kroner at få udskiftet sit HFI-relæ til RCD-relæ (samme som HPFI)

Hvad koster det at få skiftet et , HFI, RCD eller HPFI relæ?

Du kan få By DEL elektriker København til at udskifte din ødelagte fejlstrømafbrydere eller HFI-relæ med et HPFI for omkring 2.800-3.800 kr. Prisen afhænger selvfølgelig af eksisterende elinstallationer og fin el-tavle, vores elektriker sørger altid for at komme med et uforpligtende og et fornuftigt tilbud, så du kan føle dig tryg på prisen inden vi påbegynder enhver el- arbejde. 

Skriv til os for tilbud eller ring på telefon: 22 23 55 92

Relaterede atikler

Du er måske også interesseret i

Her finder du vores Elektrikere

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver går midlertidigt gennem tredje part, læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.