Hvordan ved man om en sikring sprunget?

Hvordan ser en ødelagt sikring ud? Hvad sker der når en sikring springer og Hvordan ved man om en sikring sprunget? Sikring ampere farve m.v.
Hvordan ser en ødelagt sikring ud? Hvad sker der når en sikring springer og Hvordan ved man om en sikring sprunget? Her svarer vi på almindelige spørgsmål

Keramiske sikringer 

Når strømmen afbrydes derhjemme, er der som regel ingen fejl på elnettet, det er oftest bare en sikring som er sprunget. Det er ret nemt at skifte sikring som sprunget, men har du automatsikringer, så er det som regel endnu nemmere.

Sikringer er til at beskytte el-anlægget i din bolig mod overbelastning. Overbelastning kan skyldes fejl i et af dine apparater, eller hvis der er for mange og energikrævende apparater tilsluttet på samme tid. Hvis sikringen ikke var til stede eller af en eller anden grund ikke ville springe, kan en overbelastning betyde overophedning og lede til brand.

Hvordan ved jeg om en sikring sprunget eller ej?

Du ved at en sikring sprunget hvis der mangler en lille farvet metalplade på en af dine sikringer, hvis det er en gammel eltavle. På nye eltavler med automatsikringer ved du at en sikring sprunget gennet af afbryderen er slået fra, dvs. den står op. 

Hvad sker der når en sikring springer?

Det der sker når en sikring springer er er metaltråden inde i sikringen brænder af når der kommer for meget belastning strøm på. Når sikringen brænder af, stopper den fir strømmen. 

Gammel el-tavle og keramiske sikringer

I gamle el-tavler der der oftest keramiske sikringer, som kan tåle forskellige mængder strøm, inden de springer og slukker for strømforsyningen. Du måler hvor stærk strømmen er i respektive sikring i ampere, forkortet A. Almindelige størrelser på sikringer til hjemmebrug er 6A, 10A og 16A. I større huse og flerfamiliehuse er der el-tavler med sikringer på fx 20A, 32A og 50A.

Hvad er en sikring lavet af?

En sikring er lavet af keramik og består af metal og sand. En keramisk sikring også kaldt smeltesikringer er opbygget ret simpelt. 

Hvordan fordeles sikringer i en bygning?

Forskellige dele af et hjem har udstyr, der kræver forskellige mængder strøm. Køkkenet er normalt det mest krævende, hvor forskellige hårde hvidevarer – ovn, komfur, elkedel, opvaskemaskine, støvsuger og (ældre modeller af) køle/fryseskab – har brug for meget strøm. Derfor er der normalt tilsluttet mindst én 16A sikring til køkkenet.

En enheds udgangseffekt måles i watt, strømspændingen måles i volt og sammen med ampere opfører de sig som følger:

Watt (W) = volt (V) x ampere (A)

En varmluftsovn, som bruger 2000-3000 W, skal således som minimum have en 10A sikring for at få nok strøm (230 V x 10A = 2300 W). Benyttes en varmluftsovn på fuld effekt på samme tid, og på samme sikring, som kedel eller støvsuger (begge bruger normalt 1200-2000 W), nærmer stikkontakten sig grænsen for, hvad sikringen på 16A tåler .

Når en keramisk sikring er sprunget, kan det ses, at den lille sølv- eller farvede metalplade er faldet ned. Skift altid til et sikring med samme ampere som det forrige. Er du usikker, kan du tage sikringen med i butikken og sammenligne der.

Sikring farve og farvekode på sikringer – antal ampere 

Sikring ampere farve liste;  

 • 2 Ampere – lyserød
 • 4 Ampere – brun
 • 6 Ampere – grøn
 • 10 Ampere – rød
 • 13 Ampere – sort
 • 16 Ampere – grå
 • 20 Ampere – blå
 • 25 Ampere – gul
 • 35 Ampere – sort
 • 50 Ampere – hvid
 • 63 Ampere – kobber
 • 80 Ampere – sølv

 

Automatiske sikringer ser anderledes ud samlingen med keramiske sikringer.
Automatiske sikringer ser anderledes ud samlingen med keramiske sikringer.

Automatiske sikringer

Automatiske sikringer ser anderledes ud samlingen med keramiske sikringer. Der er ingen sikringer at skrue af, i stedet er der en række små vippeknapper. Hvis strømmen er slukket, er vippekontakten faldet ned, og du kan nemt nulstille den ved at slå dem til igen. 

Hvordan skifter man automatiske sikringer?

Det er ikke meningen at man skal udskifte automatiske sikringer, som du skal med traditionelle smeltesikringer. Automatiske sikringer virker magnetisk og reagerer generelt hurtigere end de gamle modeller af keramiske smeltesikringer. 

Hvem kontakter man hvis automatiske sikringer ikke virker?

Hvis du ikke kan få strømmen til at virke, f.eks. dine sikringer bliver ved med at springe, eller dine automatiske sikringer bliver ved med at så fra, så skal du kontakte en autoriseret elektriker.

Du er velkommen til at kontakte os både via mail og telefon. Ring hvis du har brug for akut hjælp med dine keramiske sikringer og dine automatiske sikringer.

Strømafbrydelse Radius – Har strømmen gået i mit område
Hvordan ser en ødelagt sikring ud? Hvad sker der når en sikring springer og Hvordan ved man om en sikring sprunget? Sikring ampere farve m.v.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede atikler

Du er måske også interesseret i

Her finder du vores Elektrikere

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver går midlertidigt gennem tredje part, læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.